رفلاکس معده چیست و بهترین داروی رفلاکس چیست؟
رفلاکس معده چیست و بهترین داروی رفلاکس چیست؟
مقدمه | رفلاکس معده چیست
رفلاکس معده که با عنوان رفلاکس اسید یا GERD (بیماری رفلاکس معده به مری) شناخته می شود، وضعیتی است که در آن محتویات معده به سمت عقب و به مری جریان می یابد.
این فرایند می تواند باعث علائم مختلفی از جمله سوزش سر دل، استفراغ، احساس سوزش و درد در قفسه سینه یا گلو و مشکل در بلع و طعم ترش در دهان شود.
اگر مشکل رفلاکس معده در شب به سراغ شما بیاید باعث علائمی همچون سرفه مزمن، لارنژیت یا التهاب حنجره، اختلال در خواب و بروز آسم یا شدت گرفتن آن می شود.
در صورت عدم درمان، رفلاکس معده می تواند منجر به عوارض جدی تری مانند التهاب مری، تنگی مری و مری بارت شود. مری بارت (Barrett’s Esophagus) از عوارض خطرناک رفلاکس معده است و پیش ساز سرطان مری به حساب می آید.
سوالاتی که پس از خواندن این مقاله به پاسخ آنها خواهید رسید:
- رفلاکس معده چیست؟
- دلایل ایجاد و علائم رفلاکس چیست؟
- تاثیر مزاج های مختلف بر ابن رفلاکس کدام است؟
- راهکار های پیشگیری و مقابله با این بیماری چه مواردی هستند؟
- چه روش های برای تشخیص رفلاکس معده وجود دارد؟
- بهترین دارو برای رفلاکس و درمان رفلاکس معده کدام است؟
دلایل ایجاد رفلاکس معده
بعد از اینکه فهمیدیم رفلاکس معده چیست، حال بایستی دلایل ایجاد آن را بیان کنیم.
زمانی که رفلاکس معده رخ می دهد اسید معده به مری بر می گردد. این می تواند به دلیل ضعیف شدن یا شل شدن اسفنکتر تحتانی مری (حلقه ماهیچه ای که محل اتصال مری و معده است) باشد که به اسید معده اجازه می دهد تا به مری ورود کند. این اسفنکتر در حالت عادی و سلامت خود، بعد از عبور دادن غذا از خود به شکل یک طرفه و از مری به معده بسته می شود.
عوامل متعددی می توانند احتمال رفلاکس معده را افزایش دهند که از این عوامل می توان به چاقی، بارداری، فتق هیاتال، سیگار کشیدن، مصرف برخی داروها، مصرف وعده های غذایی با حجم زیاد و دراز کشیدن بعد از غذا خوردن اشاره کرد.
فتخ به فرورفتگی داخلی یا خارجی بافتها یا اندام ها گفته می شود. ضعف در عضلات دیافراگم و اسفنگتر معده-مری باعث می شود بخشی از مری به فضای قفسه سینه وارد شود و عارضه فتق هیاتال را ایجاد کند.
مصرف آسپرین، ایبوپروفن، برخی از داروهای شل کننده عضلات یا داروهای فشار خون محرک ایجاد این رفلاکس هستند.
برخی غذاها و نوشیدنی ها نیز مانند مرکبات، گوجه فرنگی، شکلات، سیر، پیاز، غذاهای تند، الکل و کافئین نیز می توانند باعث رفلاکس معده یا بدتر شدن علائم آن شوند و همچنین درمان رفلاکس معده را با چالش رو به رو کنند.
علائم رفلاکس معده در شیرخواران
درصد قابل توجهی از شیرخواران نیز با این مشکل مواجه هستند. بیرون آمدن آب دهان و استفراغ با فواصل منطقی برای شیرخواران طبیعی است.
اگر این اعمال مرتباً اتفاق بیافتاد، مخصوصاً اگر محتویات شیر بعد از تغذیه نوزاد به بیرون استفراغ شد می توان احتمال بیماری گوارشی را در کودک در نظر گرفت.
علائم و نشانه های دیگری وجود دارد که بایستی در صورت مشاهده آنها در شیرخوار با پزشک خود مشورت شود؛ این عوامل شامل غذا نخوردن، مشکل در بلع غذا، خفگی، آروغ زدن یا سکسکه کودک، خم کردن پشت در حین یا بعد از تغذیه، کاهش یا رشد ضعیف وزن، سرفه و مشکل در خوابیدن است.
اثرات طبع های مختلف بر رفلاکس معده چیست؟
طبق اصول طب سنتی افراد مزاج های مختلفی دارند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد. استفاده از مواد غذایی مختلف طبق مزاج فرد می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری کند و شرایط عمومی بدن را در حالت طبیعی خود نگه دارد.
به طور کلی هر فرد یکی از مزاج های اصلی چهارگانه را دارا می باشد. این مزاج ها شامل مزاج صفراوی، مزاج دموی، مزاج سوداوی و مجاز بلغمی است. به مزاج صفراوی، گرم و خشک نیز می گویند و همچنین طبع گرم و تر معادل مزاج دموی است. مزاج سوداوی و بلغمی نیز به ترتیب “سرد و خشک” و “سرد و تر” هستند.
افراد بلغمی مزاج معممولا بیشتر دچار رفلاکس معده می شوند اما این مورد مختص بلغمی مزاج ها نیست و همه افراد می توانند دچار مشکلات رفلاکس معده شوند.
با مصرف بی از حد خوراکی های سردی بخش مانند لبنیات، برنج و هندوانه به اصطلاح بلغم در بدن افراد با این طبع زیاد می شود. این حالت در این افراد موجب تاثیر بر روی اندام های مختلف می شود که یکی از این اندام ها، معده است.
معده یکی از اولین اندام های بدن است که دچار بلغم می شود که به آن سردی معده نیز می گویند. این اندام بعد سردی، عملکرد خود را تا حدی از دست می دهد و عضلات آن ضعیف می شوند؛ همچنین در هضم و سیکل طبیعی گوارشی بدن اخلال ایجاد می شود.
می توان با انتخاب مواد غذایی مصرفی و بهترین دارو برای رفلاکس از میان داروهای گیاهی مختلف در برقرای مجدد تعادل مزاجی بدن تلاش کرد.
برای اطلاعات بیشتر راجع به گیاهان و داروهای بلغم زدا می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید.
راهکار های اساسی پیشگیری و درمان رفلاکس معده
مدیریت رفلاکس معده اغلب شامل تغییر سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی است. برخی از غذا ها می توانند علائم رفلاکس معده را تحریک یا کاهش دهند.
رژیم غذایی
برای افراد مبتلا به رفلاکس معده، پرهیز از غذاهای اسیدی و تند، و همچنین غذاهای چرب و سرخ شده که می توانند علائم را تشدید کنند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
از دیگر مواد مضر برای این رفلاکس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف غذاهای خمیری مانند ماکارونی و پیتزا و فطیر
- مصرف قهوه، نسکافه و سایر ترکیبات محتوی کافئین
- مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات، سیر و پیاز و سبزیجات خام
- مصرف زیاد عدس، بادمجان، کلم
- مصرف گوشت گاو و غذاهایی با رطوبت زیاد
- نعناع و عرق نعناع
- ادویهجات تند مانند فلفل و خردل
- گوجه فرنگی، خیار، شلیل، آلو، طالبی
- مصرف برخی داروهای مورد استفاده در درمان آسم، آنتی هیستامینها، مسکنها، آرام بخشها و داروهای ضدافسردگی
در عوض، ترکیب غذا هایی که اسید کمی دارند، مانند موز، خربزه، بلغور جو دوسر و سبزیجات سبز، می تواند به کاهش علائم رفلاکس معده کمک کند. علاوه بر این، غذاهای سرشار از فیبر (مانند غلات کامل) می توانند به هضم غذا کمک کرده، درمان رفلاکس معده را باعث شود و احتمال بروز این بیماری را کاهش دهند.
سبک زندگی
علاوه بر تغییرات رژیم غذایی، سایر اصلاحات سبک زندگی نیز می تواند به مدیریت رفلاکس معده کمک کند. این اصلاحات شامل حفظ وزن مناسب، اجتناب از لباس های تنگ، بالا بردن قسمت سر تخت هنگام خواب و دراز نکشیدن بلافاصله بعد از غذا است.
اگر علایم با وجود این اقدامات ادامه یافت، فرد بایستی که به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.
رفلاکس مزمن معده می تواند منجر به عوارضی شود که ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد، مانند داروهای تجویزی یا در موارد شدید، روش های جراحی برای اصلاح مشکل. در نتیجه، رفلاکس معده در صورت عدم کنترل می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد.
با ایجاد تغییرات مناسب در رژیم غذایی و سبک زندگی، افراد اغلب می توانند علائم را کاهش دهند و خطر عوارض مرتبط با رفلاکس معده را کاهش دهند. با این حال، مشورت با پزشک و متخصص برای مشاوره شخصی و گزینه های درمانی، بسیار مهم است.
درمانهای خانگی رفلاکس معده
درمانهای خانگی رفلاکس معده شامل پرهیز از غذا های محرک، خوردن وعدههای غذایی کوچک تر، دراز نکشیدن بلافاصله پس از غذا خوردن، بالا بردن سر تخت و حفظ وزن مناسب است. اجتناب از پوشیدن لباس های تنگ مخصوصا در ناحیه دور شکم و ترک سیگار نیز می تواند به کاهش علائم کمک کند.
شخصیت و خلق و خوی می تواند به طور غیر مستقیم از طریق عوامل سبک زندگی بر رفلاکس معده تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، استرس و اضطراب که اغلب با تیپ های شخصیتی خاصی همراه است، می تواند علائم رفلاکس معده را تشدید کند. علاوه بر این، برخی از تیپ های شخصیتی ممکن است بیشتر مستعد پرخوری یا مصرف غذاهای محرک باشند، که می تواند به تشدید رفلاکس معده کمک کند.
روش های تشخیص وجود رفلاکس معده
- تصویربرداری از درون معده با دوربین مخصوص (آندوسکوپی)
- گرفتن نمونه بافت برای آنالیز آزمایشگاهی (بیوپسی)
- تصویربرداری از مری، معده و رودهی فوقانی (اشعه ایکس باریم)
- اندازه گیری فشار مری (مانومتری مری)
- اندازه گیری میزان حرکت مایعات در طول مری (نظارت بر امپدانس)
- تست اسیدیته معده (نظارت بر PH)
داروهایی که می تواند در درمان رفلاکس معده اثر گذار باشند
بهترین دارو برای رفلاکس معده بسته به شدت بیماری و پاسخ فردی به درمان در هر شخصی متفاوت می باشد. مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs) و آنتاگونیست های گیرنده H2 معمولاً برای کاهش تولید اسید معده تجویز می شوند. آنتی اسید ها می توانند با خنثی کردن اسید معده، تسکین کوتاه مدتی را ایجاد کنند.
گرین کارمین باریج
گرین کارمین باریج کپسولی مناسب جهت استفاده افراد با مشکلات نفخ معده است و به عنوان یک ضد درد و ضد نفخ سبب بهبود سوء هاضمه و کاهش نفخ و گاز های معدوی می شود. این فراورده کاملا گیاهی و طبیعی است.
این محصول موجب تقویت معده شما می شود و دارای ترکیبات گیاهی مانند زیره، هل و میخک می باشد. جذب و اثرگذاری سریع در معده و کاهش مقدار اسید معده و در نتیجه کاهش ترش کردن از ویژگی های این کپسول است.
دوای بلغم دیموند
همان طور که گفته شد حالت بلغم یا سردی در بدن هنگامی رخ می دهد که تعادل مزاجی بدن بهم بخورد و مشکلات متعدد معدوی و چاقی شکم را موجب می شود.
دوای بلغم دیموند با ترکیبات گیاهی خود برای موارد زیر به شدت توصیه می شود:
- نابودی بلغم و سرد مزاجی در افراد
- رفع خستگی و سستی و کسالت
- از بین بردن چاقی در ناحیه شکم
- کاهش ورم در معده و روده
- از بین برنده رفلاکس و ترش کردن
- از بین برنده نفخ و باد معده
اطریفل گشنیزی نیاک
قرص اطریفل گشنیزی نیاک یک فراورده گیاهی، مناسب برای نفخ و رفلاکس معده، تقویت این اندام و کمک به هضم غذا است.
به اطریفل گشنیزی، قرص کوری تریپ نیز گفته می شود و در درمان ورم معده، سندرم روده تحریک پذیر، یبوست و سر درد های میگرنی ناشی از مشکلات گوارشی نیز نقش دارد. همچنین تنظیم آنزیم های گوارشی و بهبود عملکرد کبد از دیگر تاثیر های مصرف این قرص است.
قرص فارموسینا
از قرص فارموسینا یا همان سیناگل سابق می توانید برای تقویت معده و رفع مشکلات معده نظیر سوزش معده، نفخ، آروغ زدن مکرر، رفع سو هاضمه و زخم معده استفاده کرد.
این قرص از چند گیاه دارویی شامل گل سرخ، سنبل الطیب و شیرین بیان تهیه شده است و برخلاف داروهای شیمیایی که طبق تحقیقات در بلند مدت عوارض نامطلوبی روی بدن دارد، در جهت بهبود فرایند های گوارشی به روش گیاهی و بی خطر آن به کمک ما می آید.
لیست دارو های پیشنهادی بالا به شما در انتخاب بهترین دارو برای رفلاکس کمک می کند.
برای اطلاعات بیشتر راجع به سندرم روده تحریک پذیر می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید.
👈 بهترین قرص سندرم روده تحریک پذیر
جمع بندی | رفلاکس معده چیست و بهترین دارو برای رفلاکس کدام است؟
رفلاکس معده یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی است که متخصصین به این عارضه بازگشت اسید نیز می گویند. این بیماری علائم مختلفی دارد و اگر علائم رفلاکس بیش از دو بار در هفته در فرد بروز کند، احتمال ابتلای او به بیماری رفلاکس معده زیاد است و بایستی با پزشک متخصص در این باره مشورت کند.
امیدواریم با توصیه های گفته شده و مصرف دارو های مناسب شرایط خود، از عوارض آزاردهنده این بیماری به دور باشید.