نقش امگا 3 در سلامتی

در این مقاله ما سعی بر آن داریم که به بررسی نقش امگا 3 در سلامتی و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و دیگر خواص آن بپردازیم.

روغن امگا 3 نقش مهمی در سلامت پوست و مو و سلامت حافظه و سلامت بارداری دارد.

امگا 3  یکی از انواع اسیدهای چرب ضروری برای بدن است که بدن قادر به تولید آن نیست، بنابراین نیاز بدن را می‌بایست از طریق تغذیه یا مصرف مکمل‌های آن تامین کرد.

مکمل های گیاهی و شیمیایی زیادی از این محصول در داروخانه ها وجود دارد که برای تهیه محصولات گیاهی حاوی امگا 3 می توانید به قسمت فروشگاه درمانگیاه سر بزنید.

به گفته متخصصان امگا ٣ يك ضدالتهاب مطلوب است كه تاثير مثبتی بر سيستم اسكلتی عضلانی و كنترل التهاب ناشی از برخي بيماری ها دارد.

در اين خصوص نظر برخي متخصصان را جويا شده‌ايم كه در ادامه میخوانيد:

طبق گزارشات پایگاه ملی مواد مغذی وزارت کشاورزی آمریکا، بیشتر فواید روغن ماهی را می توان به وجود اسیدهای چرب ضروری امگا 3 مانند دوکوزاهگزانوئیک اسید (مرجع پشتیبانی مسکن) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) در آن نسبت داد.

دیگر اسیدهای چرب ضروری در روغن ماهی شامل اسید آلفا – لینولنیک یا ALA و گاما – لینولئیک یا GLA است.

منبع امگا 3

انواع مختلفی از ماهی ها که منبع خوبی از روغن ماهی هستند، شامل ماهی ماکرو، ماهی قزل آلا، شاه ماهی، ماهی ساردین، اره ماهی، صدف، ماهی تن آلباکور، ماهی تن زرد، ماهی پهن، ماهی کولی و ماهی سالمون میباشند.

کیفیت روغن ماهی به میزان زیادی به نوع ماهی که از آن گرفته می شود، بستگی دارد.

نقش امگا 3 در سلامت و باروری

نقش امگا 3 در سلامت و باروری

در چه مواردی باید از امگا 3 استفاده کرد؟

ضد التهاب

بسیاری از بیماری‌های انسان به نوعی با فرآیندهای التهابی در ارتباط است و امگا3  نقش مهمی را در تنظیم فرآینده‌ای التهابی ایفا می‌کند.

این اسید چرب به‌عنوان یکی از موثرترین مواد طبیعی در کاهش التهاب شناخته می‌شود.

روغن ماهی در کاهش التهاب خون و بافت ها موثر است. روغن ماهی در درمان اختلالات گوارشی، بیماری سلیاک، سندرم روده کوتاه و بیماری روده ملتهب (IBD) از جمله بیماری کرون و کولیت روده موثر است که هر دو اختلالات معمول روده هستند.

سیستم ایمنی و آرتروز

امگا‌ 3 همچنین به‌عنوان یک عامل مهم در تعدیل سیستم ایمنی شناخته شده و بنابراین در بهبود انواع  بیماری‌های خود ایمنی نظیر روماتویید آرتریت کاربرد دارد.

تحقیقات انجام شده، روغن ماهی را به عنوان یک روش درمانی برای ایدز مورد بررسی قرار داده است. با این حال، هنوز یک تحقیق در عمق نیاز است.

مصرف مکمل‌های حاوی امگا‌ 3 می‌تواند منجر به کاهش فعالیت بیماری و کاهش مصرف سایر داروهای مرتبط با این بیماری شود. ولی با وجود شواهد اندکی بر کاهش نسبی علایم مبتلایان به ساییدگی زانو، تاکنون تاثیر آن در پیشگیری و کاهش سرعت پیشرفت آرتروز زانو ثابت نشده است.

نقش امگا 3 در باروری

نقش امگا 3 در باروری و موارد مصرف امگا 3 و روغن ماهی

فیبرومیالژی

هرچند که در مورد نقش امگا‌3 در کاهش درد بیماران مبتلا به فیبرومیالژی مطالعات کمی صورت گرفته اما  این ترکیب یکی از انواع مکمل‌های غذایی پرمصرف در این‌گونه افراد است.

تسکین افسردگی و اضطراب

به خاطر وجود اسیدهای چرب امگا 3، روغن ماهی به تسکین افسردگی، ناراحتی، اضطراب، بی قراری، خستگی ذهنی، استرس، کاهش تمایل جنسی، تمایلات خودکشی و دیگر اختلالات عصبی کمک می کند.

محققان بیان می کنند که روغن ماهی می تواند در ثبات روحی و درمان اختلالات دو قطبی مفید باشد.

سلامت زنان

یافته های یک مطالعه تحقیقاتی نیز نشان داد که مصرف ماهی می تواند برای سلامت روانی زنان مفید باشد و خطر گسترش افسردگی در زنان را کاهش دهد.

در زمان یائسگی نیز مصرف امگا 3 برای خانم ها بسیار مناسب بوده و همچنین برای سندروم پیش از قاعدگی می توان از این مکمل استفاده کرد.

بینایی

روغن ماهی سبب بهبود بینایی می شود. هم چنین به اجتناب از انحطاط ماکولار مربوط به سن کمک می کند.

مطالعه ای علمی قوی در مورد فواید روغن ماهی برای مراقبت از چشم ارائه داده و در نتیجه به ادارات دولتی و پزشکان اجازه داده شده تا روغن ماهی را برای انحطاط ماکولار توصیه کنند.

پیشگیری از آلزایمر و امگا 3

تحقیقات انجام شده نشان داده اند که امگا 3 در درمان بیماری آلزایمر موثر هستند.

از آنجا که روغن ماهی یکی از بهترین منابع اسیدهای چرب ضروری است، به درمان بیماری آلزایمر کمک می کند.

نقش امگا 3 در سلامت

نقش امگا 3 در سلامت

مراقبت از پوست و مو

برای بهبود مشکلات پوست خشک با این که به نظر براق به نظر برسد، استفاده از امگا 3 مفید است.

برای درمان مشکلات پوستی مختلف مانند اگزما، پسوریازیس، خارش، قرمزی پوست، جراحات پوستی و جوش ها نیز می تواند مفید باشد.

برای رفع خشکی پوست سر و شوره سر نیز می توان از امگا 3 استفاده کرد.

یکی از محصولات حاوی امگا 3 که برای پوست و مو می توانید استفاده کنید روغن آووکادو است.

این روغن حاوی میزان بالایی از امگا 3 است و برای سلامت پوست و مو بسیار مفید است.

سلامت بارداری و جنین

امگا 3 موجود در روغن ماهی برای زنان باردار بسیار مفید است، زیرا DHA موجود در آن به رشد چشم ها و مغز کودک کمک می کند. هم چنین به جلوگیری از تولد زودرس، وزن کم و سقط جنین کمک می کند.

مصرف روغن ماهی با خوردن ماهی و یا مصرف مکمل های روغن ماهی در دوران بارداری برای رشد کلی کودک و سلامت مادر بسیار مفید است.

با این حال، لازم به ذکر است که روغن ماهی که از کبد ماهی به دست می آید، نباید در طول دوران بارداری مصرف شود. چون دارای رتینول هستند و ویتامین A معمولاً باعث مشکلاتی در زایمان می شود.

نقش امگا 3 در سلامت

نقش امگا 3 در سلامت

بهبود سیستم گردش خون

امگا 3 موجود در روغن ماهی توانایی بهبود گردش خون همراه با کاهش سطح کلسترول را دارد.

همچنین اعتقاد بر این است که روغن ماهی به پیشگیری از آسم و نارسایی کلیوی کمک می کند.

بسیاری از مردم نیز دوست دارند که روغن ماهی به حیوانات خانگی خود، به ویژه سگ ها و گربه هایشان بدهند، چرا که موهای آنها را براق و صاف می کند.

هم چنین می تواند به سگ ها و گربه ها کمک کند تا با ورم مفاصل، که یک بیماری شایع در میان حیوانات خانگی است، مقابله کنند.

خستگی و امگا 3

جدا از عوامل و بیماری‌های بی‌شماری که منجر به احساس خستگی می‌شوند، خستگی می‌تواند یکی از نشانه‌های کمبود امگا 3 باشد که در کنار آن افراد از خشکی پوست و ریزش مو، اشکال در حافظه و تغییر خلق ‌و ‌خو شاکی هستند و تعدادی از این افراد هم  به دلیل ضعف سیستم ایمنی همیشه احساس مریضی و سرماخوردگی دارند.

علاوه بر کمبود امگا ‌3،  تناسب مصرف و نسبت میزان امگا ‌3 به امگا‌ 6 در بدن بسیار مهم است.

تاثیر امگا 3 در وضعیت بدن ورزشکاران

یافته‌ها حاکی از این است که مصرف امگا 3 میزان خون ‌رسانی به عضلات را در حین ورزش افزایش می‌دهد و از میزان کوفتگی عضلات در صدمات ورزشی و تورم ناشی از آن می‌کاهد.

 

احتیاط در مصرف

با اینکه روغن ماهی فواید زیادی دارد اما مصرف زیادی آن می تواند باعث ایجاد آلرژی و عوارض جانبی شود. افرادی که به غذاهای دریایی یا ماهی آلرژی دارند، به طور خاص، اثراتی مانندکهیر و تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو تجربه خواهند کرد.

جذب بیش از حد روغن ماهی توسط کودکان می تواند منجر به واکنش های آلرژیکی مثل خارش، خس خس یا سرفه خشک شود و همچنین ممکن است سیستم ایمنی آن ها را تضعیف کند.