پنج انگشت و خواص بیشمار آن برای زنان
پنج انگشت یا فلفل بری (بیابانی) را بیشتر بشناسیم
فلفل بياباني نام دیگر گیاه دارویی پنج انگشت بوده و در بسياري از مناطق ايران توانایی رشد و نمو دارد. درختچه زيبايي به ارتفاع يک الی دو متر که به خاطر گلهاي زيبایش، به عنوان گياه زینتی نیز کاشته ميشود. علت نامگذاری آن به آن پنج انگشت، برگهاي پنجهاي و پنج تايي آن میباشد. گل در این گیاه برنگ آبي و شبيه سنبلهاي کشیده میباشد. از عمده مناطق پراکنش پنج انگشت میتوان به قسمت هایی از قاره آسیا، اروپا (مخصوصاً مناطق مدیترانهای) و شمال آمریکا اشاره کرد.
پنج انگشت درختچهای زیبا باگلهای آبی مایل به بنفش و برگهایی شبیه برگ انار (سطح برگ سبزتر از پشت برگ) میباشد. برگها پنجهای و معمولاً پنج برگچهای بوده، میوههای آن شبیه فلفل سیاه و دارای بوی خاصی هستند.
در یونان به آن چِست (Chaste) به معنای طاهر و پاک گفته و در گذشته راهبان هنگام بهار در معابد خود از بذور این گیاه به دلیل تضعیف قوای جنسی و از بین بردن شهوت در مردها استفاده میکردند.
درواقع برگ اين گياه اثر کاهندهاي بر قوه جنسی داشته و در زمان های نه چندان قدیم، در فصل بهار از برگهای اين گياه برای کاهش قوای جنسی استفاده میشده است.
پنج انگشت گیاهی چند ساله با شاخه های خاکستری و بوی تند میباشد و کاهندگی قوای جنسی ناشی از ترکیبات فرار متساطع شده از میباشد.
همچنین در زنان برای درمان خونریزی رحمی و نارسایی تخمک میتواند کاربرد داشته است که در ادامه مقاله بیشتر توضیح داده میشود.
داروهای تولید شده از پنج انگشت
1- پی ام اس پوز
پی ام اس پوز از محصولات شرکت داروسازی بهتا دارو است که از گیاه پنج انگشت تولید شده است.
برای آشنایی با این داروی گیاهی یا خرید اینترنتی آن بر روی عبارت پی ام اس پوز کلیک کنید.
2- ویتاگنوس
ویتاگنوس به دو صورت قرص و قطره تولید شده و از قدیمی ترین داروهای گیاهی در ایران است که احتمالا بسیاری از خانم ها با آن آشنا هستند.
اگر می خواهید درباره این دارو اطلاعات بشتری کسب کنید بر روی عبارت ویتاگنوس کلیک کنید.
3- سیموگنوس
سیموگنوس هم یکی دیگر از داروهایی است که با استفاده از گیاه پنج انگشتی تولید شده و برای درمان مشکلات بانوان مثل سندروم PMS یا درد پریودی و … کاربرد دارد.
با کلیک بر روی عبارت سیموگنوس می توانید وارد صفحه اختصاصی این داروی گیاهی شده و با آن آشنا شوید.
سایر خواص پنج انگشت
ميوه اين گياه قابض بوده و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک ميکند. افرادي که دچار بواسير يا شقاق باشند ميتوانند از اثرات درماني آن سود برده و با نشستن در جوشانده اين گياه عارضه بواسیر را درمان کنند.
همچنین اثرات درماني زيادي براي رحم داشته و در تنظیم قاعدگي و بهبود ورمهاي رحمي موثر میباشد.
همچنین عفونت موجود در بدن را از بین میبرد. فوايد آن به قدري زياد است که از اين گياه در قرصهاي گياهي مورد استفاده براي تنظيم قاعدگي و کاهش خونريزي استفاده ميشود.
ضماد ميوه و برگ آن ادرار را افزايش داده و مقدار زياد آن براي کليه مضر است. اين گياه در درمان سردرد نیز مفيد میباشد.
پنج انگشت برای درمان بیماریهای مختلفی استفاده میشود. درمان سردرد، آنفولانزا، اسهال، آبله فرنگی و بادشکن از خواص درمانی آن به شمار رفته و خواص ضدعفونی کنندگی و گندزدایی، افزایش ادرار و کاهنده شهوت از اثرات دیگر آن به شمار میآید.
همچنین از این گیاه برای دفع حشرات به خاطر قدرت حشره کشی استفاده میگردد.
پنج انگشت، گياه بسيار مؤثري براي درمان اختلالات قاعدگي است. از گياه پنچ انگشت، دارويي به نام ويتاگنوس (Vitagnus) تهيه کردهاند که حاوي 90 ـ 80 ميلي گرم عصاره خشك اين گياه ميباشد.
اين دارو جهت رفع اختلالات قاعدگي و يائسگي به كار ميرود.
مكانيسم اثر دقيق اين فرآورده به اثبات نرسيده است، ولي به نظرميرسد گياه پنج انگشت با اثر بر محور هيپوتالاموس ـ هيپوفيز اثر خود را اعمال ميكند.
اين گياه باعث كاهش آزاد شدن هورمون تحریک کننده آزادسازی فولیکول (FSH) (اين هورمون از غده هيپوفيز ترشح ميشود و در خانمها سيکل قاعدگي و توليد تخمکها را در تخمدانها کنترل ميکند) و افزايش آزاد شدن هورمون لوتئین (LH) (اين هورمون از غده هيپوفيز ترشح ميشود و باعث ترشح استروژن از تخمدانها ميشود.
اين هومون در نيمه دوم قاعدگي باعث ترشح پروژسترون و هورمونهاي مردانه از جسم لوتئيني ميشود) و پرولاكتين از هيپوفيز ميگردد.
هورمونهاي FSH و LH در توليد استروژن (هورمون جنسي زنانه) از تخمدانها و دوره تخمک گذاري در زنان موثرند. مطالعات نشان داده است كه گياه پنجانگشت حاوي تركيبات استروژنيک نميباشد و مستقيماً بر روي تخمدانها تاثير نميگذارد.
با توجه به اثرات هورموني اين دارو، مصرف آن در دوران بارداري ممنوع است. در اكثر مطالعات انجام شده با مصرف اين دارو عوارض جانبي مشاهده نگرديده است، ولي به طور نادر گزارشاتي مبني بر بروز واكنشهاي آلرژيک، سردرد و افزايش خونريزي در دوران قاعدگي وجود دارد.
اين دارو ممكن است با داروهاي ضد بارداري خوراكي و هورموني تداخل نمايد. براي مصرف اين دارو، روزانه 40 قطره از آن را در كمي آب يا آبميوه بريزيد و نيم ساعت قبل از صبحانه (با معده خالي) مصرف کنيد. البته يادآوري ميکنیم که دارو را حتماً بايد تحت نظر پزشک و با تجويز ايشان مصرف کنيد و از مصرف خودسرانه آن خودداري کنيد.
ترکیبات شیمیائی پنج انگشت
مطالعات و بررسیهای علمی نشان میدهد فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، دی ترپنوئیدها، ویتکسین، کاستیسین و پیش ماده هورمونهای استروئیدال درون ترکیبات شیمیایی گیاه پنج انگشت شناسایی شده اند.
مطالعات بیشتر نشان میدهد این ترکیبات روی غده هیپوفیز تاثیر گذاشته و تغییرات سطوح هورمونی آن را میتوان در ارتباط با این ترکیبات توضیح و توجیه کرد.
تحقیقات علمی نشان داده است که عصاره بدست آمده از میوههای گیاه پنج انگشت میتواند گیرندههای افیونی موجود در بدن را بلوکه کند.
این اتفاق توضیح دهنده این موضوع میباشد که چگونه عصاره گیاه پنج انگشت باعث کاهش ناسازگاریهای سندروم پیش از قاعدگی میشود.
مطالعات فیتوشیمیایی نشان از وجود انواع ترکیبات شیمیایی در اندامهای مختلف این گیاه میباشد. از آن جمله میتوان به گلیکوزیدهای ایروئیدی مانند اگنوسید (Agnoside)، اْکوبین (Aucubin) اشاره کرد.
از ترکیبات فلاونوئیدی میتوان به
- کاستاسین (Castacin)
- کامفرول (Kampferol)
- کوئرستاگتین (Quercetagetin)
- ویتکسین (Vitxin)
اشاره کرد.
از ترکیبات پروژستینی (Progestin’s) میتوان به
- پروژسترون
- هیدرواکسی پروژسترون (در گلها و برگها)
- تستسترون
- اپی تستسترون (گلها)
- آندرواستندیون (Androstenedione)
اشاره کرد.
تنها ترکیب آلکالوئیدی شناسایی شده از این گیاه ویتیسین (Viticin) میباشد.
گیاه پنج انگشت دارای ترکیبات فرار و روغنی نیز میباشد که از آن ترکیبات میتوان به لینز (Liens)، لینالول، ترپینل استات، آلفا پینن و بتا پینن اشاره کرد.
علاوه بر ترکیبات بالا گیاه پاکدامن دارای ترکیبات اسیدهای چرب ضروری نیز میباشد. از اسیدهای ضروری میتوان به پالماتیک اسید، لینولئیک اسید و استائریک اسید اشاره کرد.
فارماکولوژی
ترکیبات موجود در گیاه پنج انگشت حاوی هورمون نیست، ولی ترشحات هورمونها را تحریک و فعالیت آنها را متعادل میکند. ترکیبات موجود در گیاه پنج انگشت تقلید کننده عمل غده هیپوفیز در مورد هورمونهای تحریک کننده آزادسازی فولیکول (FSH)، لوتئین (LH) و پرولاکتیک (LTH) میباشد.
از آنجا که گیاه پنج انگشت آگونیست دوپامین است میتواند موجب مهار ترشح پرولاکتین از هیپوفیز قدامی گردد (آگونیست اغلب تقلیدکننده عمل یک ماده طبیعی در بدن است.
در حالی که یک آگونیست باعث یک پاسخ واکنش در سلول میشود، آنتاگونیست با مسدود کردن محل اتصال مانع از اتصال و عمل آگونیست میگردد) (منبع: دیکشنری پزشکی دورلند).
این گیاه میتواند تأثیر خود را مطابق با نیاز بدن اعمال کند، برای مثال در سندرم قاعدگی دردناک این گیاه موجب مقابله با آثار ترشح استروژن شده و در علائم پس از یائسگی این گیاه علائم ناشی از کمبود ترشح استروژن را جبران میسازد.
ویتکس دارای مواد فیتواستروژن فعال میباشد، این اثر را از طریق نفوذ روی غدد هیپوفیز و هیپوتالاموس انجام داده و در نتیجه هورمون تحریک کننده آزادسازی فولیکول (FSH)، لوتئین (LH) را تعدیل مینماید.
مکانیسم عمل
مکانیسم عمل ترکیبات سازنده متابولیت های ثانویه پنج انگشت هنوز ناشناخته مانده است اما به نظر میرسد این ترکیبات نوعی انتقال دهنده عصبی از گروه دوپامین هستند و مسئول تغییر در ترشح پرولاکتین میباشند. در گذشته استفاده از دز پایین عصاره این گیاه برای جلوگیری از بیماریهای جنسی مرسوم بوده است. عصاره استخراج شده پنج انگشت از فعال شدن رسپتور دوپامین 2 به وسیله رقابت در بلوکه کردن، ممانعت کرده و باعث آزاد شدن مقدار بسیار کمی پرولاکتین میشود.
آزمایشات نشان میدهد دز بالای عصاره استخراج شده از گیاه پنج انگشت رسپتورها را بلوکه کرده و به صورت قابل توجهی رها سازی پرولاکتین را کاهش میدهد. برای اطمینان از فرایند تحقیقات در مطالعهای درمان 20 مرد سالم با دز بالای عصاره پنج انگشت، باعث کاهش مقدار کمی از سطوح پرولاکتین شد.
گرچه دزهای پایین باعث افزایش بسیار کمی در مقایسه با داروهای تلقینی و بی اثر (Placebo) شده بودند اما نتیجه آزمایشات نشان دهنده تاثیر معنیدار استفاده از عصاره گیاه پنج انگشت بود.
اما باید دید تاثیرات فیزیولوژیک کاهش سطوح پرولاکتین در بدن انسان به چه نحوی میباشد. مطالعات بالینی نشان میدهد کاهش پرولاکتین در بدن باعث کاهش هورمون تحریک کننده فولیکول سازی (FSH) و هورمون استروژن در زنان و هورمون تستسترون در مردان میشود.
در واقع ترکیبات دوپامینرژیک (Dopaminergic compounds) (دی ترپنهایی با اثرات متوقف کننده عمل پرولاکتین) موجود در گیاه پنج انگشت از نظر درمانی و کلینیکال ترکیبات مهمی در بهبود سندروم پیش قاعدگی و علائم ذهنی – جسمانی (Psycho-somatic) مربوط به آن میباشند.
تحقیقات نشان میدهد از این گیاه برای کاهش علائم مشکلات ژنی مختلف استفاده میشود.
شواهد علمی مربوط به استفاده عصاره پنج انگشت محدود در نوعی است که در کشور آلمان استاندارد شده است. عصاره های دیگر استخراج شده از این گیاه یا عصاره های ترکیب شده با انواع دیگر گیاهان به صورت معنی داری اثرات متفاوتی میتوانند نشان دهند.
موارد مصرف پنج انگشت در قاعدگی
سندورم پیش قاعدگی (PMS):
سندرم پیش از قاعدگی به مجموعهای از علایم جسمی، روانی و احساسات مرتبط با چرخۀ قاعدگی در زنان گفته میشود که تنها در طول فاز لوتئال از چرخۀ قاعدگی، اتفاق میافتد. نشانههای خاص روانی و فیزیکی منتسب به سندروم پیش از قاعدگی از زنی به زن دیگر متفاوت است، با اینحال الگوی علائم برای هر زن، به طور فردی، قابل پیش بینی است.
این نشانهها در طول ده روز قبل از قاعدگی اتفاق افتاده و مدت کوتاهی قبل و یا مدت کوتاهی بعد از شروع جریان قاعدگی ناپدید میشود. تنها درصد کمی از زنان (2 تا 5 درصد) علائم پیش از قاعدگی بارزی دارند که میتوان آن را از ناراحتی عادی مرتبط با قاعدگی زنان سالم جدا کرد.
از نظر فرهنگی، سندرم پیش از قاعدگی در کشورهای اروپایی بسیار شناخته شده میباشد و به مشکلات مرتبط با قاعدگی اشاره میکند، و اصطلاح پی ام اس (PMS) بدون توجه به تعریف پزشکی آن، به طور گسترده در گفتگوهای محاورهای و عادی استفاده میشود.
در آزمایشی پنجاه بیمار سندروم پیش قاعدگی روزانه با قرص های 20 میلی گرمی عصاره ویتکس در طول سیکل قاعدگی تحت درمان قرار گرفتند.
نتایج بررسی نشان داد مصرف عصاره ویتکس تعداد روزهایی که بیماران با این سندروم درگیر بودند کاهش یافته بود در واقع علائم مربوط به این سندروم کاهش یافته بود (منبع: برگر و همکاران، 2000). عصاره ویتکس در غدد هیپوفیز و هیپوتالاموس نفوذ کرده و ترشح هورمون تحریک کننده آزادسازی فولیکول (FSH) و لوتئین (LH) را تعدیل مینماید.
این دو هورمون هیپوفیزی موجب تولید استروژن میشوند و علائم یائسگی را کنترل میکنند. معمولا هشت درصد از زنانی که دارای اختلالات سندروم پیش قاعدگی هستند، دارای حالت شدیدتری از آن میباشند که اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) نامیده میشود.
این حالت به عنوان یک اختلال روانپزشکی مشابه با افسردگی تک قطبی در نظر گرفته میشود.
دیگر اثرات پنج انگشت در دوران قاعدگی
از اثرات درمانی دیگر این گیاه میتوان به درمان سردرد، اضطراب، اختلال در خواب، تحریک پذیری، عصبانیت، درد پستان، اسپاسمهای شکمی، نفخ، تورم که بطور معمول در تعدادی از زنان قبل از دوره قاعدگی دیده میشود و معمولاً نشانه افزایش استروژن و کاهش پروژسترن در زنان میباشد.
یکی از اختلالات سیکل قاعدگی، درد پستان(Mustodynia) میباشد. غلظتهای بیشتر از حد فیزیولوژیک پرولاکتین درخون در ترشح گونادوتروپینها مداخله نموده و موجب اختلال در رشد و تکامل فولیکولی و اوولاسیون شده و در نهایت منجر به عدم تعادل هورمونی میگردد.
در این مرحله از اختلالات سیکل قاعدگی میتوان تورم و درد پستان را مشاهده نمود.
در واقع پرولاکتین با اثر مستقیم روی پستانها ممکن است موجب حساس شدن و درد پستان شود. کاهش سطوح پرولاکتین منجر به ترشح به اندازه گونادوترپین شده و سیکل قاعدگی منظم میگردد.
در این حالت اثر پرولاکتین روی بافت پستان متوقف میگردد.
از کاربردهای درمانی دیگری که برای ویتکس نامبرده شده میتوان به هیپرمنوره، پلی منوره، بی نظمی قاعدگی، آمنوره ثانویه، ناباروری، فیبروم رحم، هیپرپرولاکتیمی، کمی شیر و کاهش میل جنسی زنان اشاره نمود.
تحقیقات دانشمندان در مورد موارد مصرف عصاره پنج انگشت یا اختصاصا مصرف داروی ویتکس درمان سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، درمان درد پستان (Cyclical mastalgia)، معتدل کردن سطوح بالای پرولاکتین در خون (Mild hyperprolactinemia) (پرولاکتین باعث توسعه پستانها در دوران بلوغ جنسی و بارداری میشود)، بهبود توسعه لایه داخلی رحم در دوره بارداری و لقاح (Luteal phase defect) و سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovarian Syndrome) میباشد.
این سندرم یعنی تولید بیش از حد تخمک در تخمدان زنان با استفاده از عصاره استاندارد درخت پاکدامن علائم مربوط به این سندرم در بدن را کاهش و بهبود مییابد.
پنج انگشت در طب سنتی
در کتاب مخزن الادویه تحت عنوان ویتکس به خصوصیتهای قابض تحلیل برنده، بازکننده گرفتگیهای کبدی و مغزی، نیرودهنده، اشتهاآور، بادشکن و ضدنفخ، مفید در قاعدگیهای عقب افتاده و بیماریهای رحمی اشاره گردیده است.
از برگهای گیاه در گذشته قرصهائی تهیه میشده است که سه بار در روز تا سه روز پس از زایمان به زنانی تجویز میشد که دچار بی اشتهائی شدید، ضعف و لاغری بودند.
از اثرات دیگر ویتکس میتوان به افزایش شیر مادر، برقراری جریان طبیعی قاعدگی، خشک کردن منی و افزایش تمایلات جنسی در زنان به کاربردهای آن اشاره کرد. همچنین شیاف واژینال تهیه شده از برگ و میوه قاعدهآور بوده و Sitzbatch آن برای تورمهای رحم، مشکلات تخمدانی، واژینیت آتروفیک در منوپوزها مؤثر است.
مقدار مصرف آن ۵ گرم در روز و جهت جلوگیری از عوارض جانبی توصیه شده همراه صمغ عربی یا کتیرا مصرف گردد.
مطالعات بالینی
یکی از وسیعترین مشکلات زنان، عوارض قبل از قاعدگی(pms) است، مصرف گیاه %۳۰ تا %۴۰ کاهش عوارض را دربردارد. تحقیقی درکشور آلمان در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان و فیبروم رحمی صورت گرفته و روزانه ۴۰ قطره از عصاره گیاه پنج انگشت را به مدت ۱۶۶روز به آنها تجویز نموده اند. نتایج بدست آمده نشان داد که ۹۰% کلیه عوارض به کلی مرتفع شدند. زمان متوسط اثر گذاری عصاره پنج انگشت دراین تحقیق ۲۵/۳روز بوده است.
درمطالعه دیگری بر روی ۳۶ نفر خانم با روزی ۴۰ قطره بعداز سه نوبت قاعدگی، کاهش مواردی از جمله سردرد، فشار و حساس شدن سینه ها، خستگی، نفخ، افزایش اشتها، دپرسیون، پرخاشگری، دلهره، میل به خوردن شیرینی، عصبی شدن و بی حوصلگی در آنها مشاهده شد.
مصرف عصاره همراه ۲۰۰ میلی گرم ویتامین B6 اثرات مطلوبتری را درپی داشته است. مطالعات نشانگر این است که قاعدگیهای نامنظم بوسیله مصرف عصاره ویتاگنوس، منظم شده و میزان پرولاکتین کاهش مییابد.
مطالعات بالینی در طی ۴۰ سال گذشته نشان دادهاند که مواد مؤثره میوه ویتکس علائم یائسگی مانند: گرگرفتگی، سرگیجه، خشکی مخاط واژن و افسردگی را کنترل می کند.
میزان و طریقه مصرف
از عصاره میوه پنج انگشت محصولات مختلفی به صورت قطره، قرص و کپسول تهیه شده که کاریی قطره های آن بهتر از اشکال دیگر است.
مقدار مصرف معمولی قطره های آن ۴۰ قطره یک بار در روز است که میتوان در صورت نیاز از مقادیر بیشتری استفاده کرد. عملکرد دارو کند بوده و گاهی باید به صورت طولانی مصرف شود.
برای نمونه در نازائی و عدم تخمک گذاری حداقل ۵ تا ۷ ماه مصرف شود. درآمنوره ثانویه باید بیش از ۲ سال مصرف شود. اثرات آن بعد از یک یا دو سیکل مشخص و پس از ۴ تا ۶ ماه به حداکثر میرسد.
عوارض جانبی
ناشی از فرآوردههای گیاهی بسیار محدود و اکثراً ضعیف هستند. این عوارض در مصرف ویتکس شامل خارش بدن، راشهای پوستی، تهوع و اسهال در زنان میباشد. در تعداد اندکی از زنان در ماههای اول باعث پریود سنگین میشود. لذا پزشکان برای آن موارد منع مصرف و نکات توصیهای ارائه میکنند.
مصرف آن در بارداری با توجه به اثرات قاعده آور (تجربی) ممنوع است، از طرفی این گیاه در سه ماهه اول بارداری در کسانی که به دلیل پروژسترن ناکافی سقط داشتهاند مؤثر بوده است.
شواهد تجربی نشان میدهد ویتکس نباید همراه با داروهای پروژسترونی و قرصهای ضدآبستنی مصرف شود. برای مثال هالوپریدول ممکن است اثرات پنج انگشت را تضعیف یا مهار کند.
منابع
- محمدحسین عقیلی، مخزن الادویه سال۱۳۸۰
- حسین میرحیدر، معارف گیاهی سال۱۳۸۳
- دکترعلی زرگری گیاهان داروئی ایران سال1379
- ضیائی، علی.، عسگر پور، ب.، شبستری، آ. و فرسام، حسین. احتیاط مصرف و تداخلات داروئی گیاهان داروئی بر اساس شواهد و مستندات. پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، انشتارات جهاددانشگاهی.
- Berger, D., Schaffner, W., Schrader, E., Meier, B and Brattström, A., 2000. Efficacy of Vitex agnus castus L. extract Ze 440 in patients with pre-menstrual syndrome (PMS). Arch Gynecol Obstet, 264(3):150-153.